Короткий опис(реферат):
Для осіб, які займаються як оздоровчим фітнесом, так і спортом вищих досягнень, найбільш раціональним вважається переважно вуглеводно - білковий характер раціону. При заняттях усіма видами спортивного навантаження, особливо тривалих, потреба у вуглеводах, переважно легкозасвоюваних моно- та дисахаридах, є підвищеною. Втім, для певної категорії спортсменів, засвоєння спожитих мономерних вуглеводів стає іноді питанням «життя та смерті». Мова йде про осіб, які страждають на цукровий діабет. Відповідно, у комплексній терапії і підтримання оптимального функціонального стану таких осіб мають бути задіяними усі можливі методи, які здатні без побічних ефектів полегшити складне завдання корекції рівня глюкози у плазмі крові. Одними з таких раціональних підходів є регулярні заняття спортом та корекція глікемії за допомогою спеціального харчування. Поєднаний позитивний вплив регулярних тренувань та дієтотерапії у осіб з цукровим діабетом сприяє належній компенсації вуглеводного обміну.
Бібліографічний опис:
Дворядко, А. Особливості нутритивного забезпечення спортсменів з цукровим діабетом : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра: за спеціальністю 091 Біологія, освітньою програмою «Спортивна дієтологія» / Ангеліна Дворядко. ─ Київ : НУФВСУ, 2023. ─ 53 с.