Особливості раціону і режиму харчування легкоатлетів-спринтерів в підготовчий і змагальний період

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Фіклисов О. О.
dc.date.accessioned 2025-02-06T09:53:10Z
dc.date.available 2025-02-06T09:53:10Z
dc.date.issued 2024
dc.description Фіклисов, О. О. Особливості раціону і режиму харчування легкоатлетів-спринтерів в підготовчий і змагальний період : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра: за спеціальністю 091 Біологія, освітньою програмою «Спортивна дієтологія» / Олександр Олександрович Фіклисов. ─ Київ : НУФВСУ, 2024. ─ 63 с. uk_UA
dc.description.abstract У межах сучасного спорту високих досягнень, де результати спортсменів залежать від найменших деталей, особливої уваги заслуговує питання раціонального забезпечення організму поживними речовинами. Для спортсменів, які спеціалізуються на коротких дистанціях (спринт), де успіх залежить від максимальної швидкості, вибухової потужності та мінімізації втоми, продуктове постачання виступає фундаментальною основою для забезпечення енергетичного потенціалу організму, відновлення та адаптації до навантажень. Спринт є специфічною дисципліною, яка поєднує інтенсивне навантаження, короткий часовий проміжок роботи та значні вимоги до м'язової та нервової систем. Основна проблема полягає в тому, що організм спринтера працює переважно за рахунок анаеробної енергетичної системи, яка швидко виснажується. Високий рівень утоми, дефіцит глікогену та мікропошкодження м'язових волокон вимагають швидкого відновлення, що неможливо без грамотно побудованого дієтичного графіку. Живильний режим, таким чином, є не лише джерелом енергії, але й важливим інструментом для покращення спортивних результатів. Сучасні дослідження показують, що багато спортсменів, у тому числі легкоатлетів-спринтерів, не завжди дотримуються правильних принципів нутрієнтного забезпечення, що обмежує їх здатність досягати високих результатів. На жаль, багато спортсменів зазнають серйозного (серйозного та/або тривалого або хронічного) стану низької доступності енергії (LEA), що може призвести до відносного дефіциту енергії в спорті (REDs) і, таким чином, становить ризик для здоров'я та потенціалу продуктивності спортсмена. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher НУФВСУ uk_UA
dc.subject легка атлетика uk_UA
dc.subject спринтерський біг uk_UA
dc.subject харчування спортсменів uk_UA
dc.subject раціон харчування uk_UA
dc.title Особливості раціону і режиму харчування легкоатлетів-спринтерів в підготовчий і змагальний період uk_UA
dc.type Master's degree uk_UA
dc.identifier.uri https://reposit.uni-sport.edu.ua/handle/787878787/5778


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись