Особливості впливу харчових ергогенних засобів та збалансованого раціону на результативність у складно-координаційних видах спорту

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Бочарова А. О.
dc.date.accessioned 2025-02-04T13:55:26Z
dc.date.available 2025-02-04T13:55:26Z
dc.date.issued 2024
dc.description Бочарова, А. О. Особливості впливу харчових ергогенних засобів та збалансованого раціону на результативність у складно-координаційних видах спорту : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра: за спеціальністю 091 Біологія, освітньою програмою «Спортивна дієтологія» / Анастасія Олександрівна Бочарова . ─ Київ : НУФВСУ, 2024. ─ 67 с. uk_UA
dc.description.abstract Дієтичні добавки та харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (використання) можуть бути чудовим доповненням до основного раціону харчування спортсменів. Проте, вони не можуть повністю замінити його. Тому, збалансоване харчування стає основним засобом, що дозволяє забезпечити організм достатньою кількістю макро- та мікронутрієнтів, а також сприяти покращенню спортивних результатів та загального стану здоров’я спортсменів. Досліджено, що збалансоване харчування позитивно впливає, як на білковий, так і вуглеводний обмін спортсменок складно-координаційних видів спорту. Зокрема, достатній раціон сприяє покращенню загального самопочуття, рівня енергії і витривалості, а також може знижувати індекс інсулінорезистентності. Водночас, прийом амінокислот без змін раціону, показав негативний вплив на вуглеводний обмін, що зумовлено значним підвищенням індексу інсулінорезистентності. Щодо показників білкового обміну, то як прийом амінокислот з розгалуженими ланцюгами, так і збалансоване харчування мають позитивну тенденцію до збільшення загального білку в сироватці крові, збереження та збільшення скелетної м’язової маси, покращення відновлення, а також зменшення прояву відстроченої м’язової болючості після фізичних навантажень. Доведено, що впровадження збалансованого харчування показало більшу ефективність, порівняно з застосуванням амінокислот з розгалуженим ланцюгом без змін раціону. Вживання цієї добавки може бути більш доцільним у тих видах спорту, що вимагають прояву витривалості та сили. У складно-координаційних видах спорту, зокрема у художній гімнастиці, систематичне та довготривале вживання може призвести до порушення вуглеводного обміну. Тому, більш доречно значно знизити дозування або приймати амінокислоти з розгалуженим ланцюгом тільки у дні довготривалих, інтенсивних тренувань з проявом витривалості та сили. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher НУФВСУ uk_UA
dc.subject харчування спортсменів uk_UA
dc.subject раціон харчування uk_UA
dc.subject дієтичні добавки uk_UA
dc.subject складно-координаційні види спорту uk_UA
dc.title Особливості впливу харчових ергогенних засобів та збалансованого раціону на результативність у складно-координаційних видах спорту uk_UA
dc.type Master's degree uk_UA
dc.identifier.uri https://reposit.uni-sport.edu.ua/handle/787878787/5759


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись