dc.description.abstract |
Аналіз сучасної науково-методичної літератури та джерел електронних ресурсів показав, що найбільший вплив на розвиток м’язової втоми мають продукти перекисного окислення речовин і вільні радикали. При радикальному окисненні речовин, а також активних форм кисню утворюються пероксиди, альдегіди, кетони, спирти, діальдегіди та інші метаболіти, які є токсичними і здатні руйнувати структуру білків, у тому числі ферментів, змінювати їх активність, пошкоджувати молекулу ДНК, порушуючи фосфоліпідний склад клітинних мембран, що може призводити до порушення процесів реплікації та транскрипції, викликати втому, знижувати фізичну працездатність і подовжувати процес відновлення у спортсменів. В організмі людини існує антиоксидантна система захисту клітин організму, яка включає специфічні ферментативні та неферментативні компоненти (біоантиоксиданти). До останніх відносяться вітаміни Е, А, С, В1 і деякі мікроелементи: селен, мідь, цинк, марганець, залізо, які повинні надходити в організм з їжею. Система антиоксидантного захисту організму контролює і пригнічує всі стадії вільнорадикальних реакцій, що є одним з найважливіших елементів у запобіганні розвитку втоми під час м'язової роботи та затримки відновлення організму у спортсменів. Організм спортсмена повинен мати всі компоненти системи антиоксидантного захисту, а це може бути забезпечено раціональним харчуванням, своєчасним надходженням достатньої збалансованої кількості вітамінів і мінеральних речовин, різноманітних природних антиоксидантів залежно від періоду спортивної підготовки. |
uk_UA |