Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Вдовенко Н.В. | |
dc.contributor.author | Осипенко Г.А. | |
dc.date.accessioned | 2021-10-12T12:16:59Z | |
dc.date.available | 2021-10-12T12:16:59Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.udk | http://reposit.uni-sport.edu.ua/handle/787878787/3308 | |
dc.description | Вдовенко, Н. В. Причини порушення композиційного складу тіла спортсменів / Н. В. Вдовенко, Г. А. Осипенко // Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова. – Вип. (123)20. ─ К., 2020. – C. 417-421. | uk_UA |
dc.description.abstract | Надвисокі вимоги професійної діяльності спортсменів в сучасних умовах призводять до виснаження як фізичних, так і психологічних сил організму. Високий рівень стресу супроводжується різними негативними факторами, а саме: хронічним недосипанням, порушенням режиму дня та відпочинку, характеру харчування та інтенсивності інформаційного навантаження, що може призвести до різних передпатологічних та патологічних станів. Одним із найголовніших чинників здоров’я людини є збалансоване харчування, яке базується на трьох основних принципах: баланс енергії, задоволення потреб в основних харчових речовинах і режим прийому їжі. Недотримання цих принципів призводить до порушення композиційного складу тіла спортсменів. З’являється все більше доказів, що RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) або відносний енергетичний дефіцит у спорті являється розповсюдженою проблемою не тільки для жінок-спортсменок, але й для чоловіків-спортсменів. У результаті проведеного дослідження композиційного складу тіла чоловіків-спортсменів було виявлено, що основною причиною низького відсотку жиру в організмі являється недотримання принципів раціонального харчування. Фактичне харчування суттєво відрізняється від рекомендованих норм споживання енергії та основних поживних речовин, причому індивідуальна енергетична цінність раціону та вищеназваних нутрієнтів коливалась в широких межах. Тривале підтримання такого раціону харчування може призвести до синдрому RED-S або відносному енергетичному дефіциту і спричинити виникнення різних передпатологічних та патологічних станів. Отримані дані свідчать, що спортсменам необхідно змінити спосіб життя, а саме, звернути увагу на корекцію раціону харчування. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Науковий часопис НПУ ім. М.П. Драгоманова | uk_UA |
dc.subject | спортсмени | uk_UA |
dc.subject | відносний енергетичний дефіцит | uk_UA |
dc.subject | процент жиру | uk_UA |
dc.subject | композиційний склад тіла | uk_UA |
dc.title | Причини порушення композиційного складу тіла спортсменів | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |