Причини порушення композиційного складу тіла спортсменів

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Вдовенко Н.В.
dc.contributor.author Осипенко Г.А.
dc.date.accessioned 2021-10-12T12:16:59Z
dc.date.available 2021-10-12T12:16:59Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.udk http://reposit.uni-sport.edu.ua/handle/787878787/3308
dc.description Вдовенко, Н. В. Причини порушення композиційного складу тіла спортсменів / Н. В. Вдовенко, Г. А. Осипенко // Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова. – Вип. (123)20. ─ К., 2020. – C. 417-421. uk_UA
dc.description.abstract Надвисокі вимоги професійної діяльності спортсменів в сучасних умовах призводять до виснаження як фізичних, так і психологічних сил організму. Високий рівень стресу супроводжується різними негативними факторами, а саме: хронічним недосипанням, порушенням режиму дня та відпочинку, характеру харчування та інтенсивності інформаційного навантаження, що може призвести до різних передпатологічних та патологічних станів. Одним із найголовніших чинників здоров’я людини є збалансоване харчування, яке базується на трьох основних принципах: баланс енергії, задоволення потреб в основних харчових речовинах і режим прийому їжі. Недотримання цих принципів призводить до порушення композиційного складу тіла спортсменів. З’являється все більше доказів, що RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) або відносний енергетичний дефіцит у спорті являється розповсюдженою проблемою не тільки для жінок-спортсменок, але й для чоловіків-спортсменів. У результаті проведеного дослідження композиційного складу тіла чоловіків-спортсменів було виявлено, що основною причиною низького відсотку жиру в організмі являється недотримання принципів раціонального харчування. Фактичне харчування суттєво відрізняється від рекомендованих норм споживання енергії та основних поживних речовин, причому індивідуальна енергетична цінність раціону та вищеназваних нутрієнтів коливалась в широких межах. Тривале підтримання такого раціону харчування може призвести до синдрому RED-S або відносному енергетичному дефіциту і спричинити виникнення різних передпатологічних та патологічних станів. Отримані дані свідчать, що спортсменам необхідно змінити спосіб життя, а саме, звернути увагу на корекцію раціону харчування. uk_UA
dc.language.iso uk_UA uk_UA
dc.publisher Науковий часопис НПУ ім. М.П. Драгоманова uk_UA
dc.subject спортсмени uk_UA
dc.subject відносний енергетичний дефіцит uk_UA
dc.subject процент жиру uk_UA
dc.subject композиційний склад тіла uk_UA
dc.title Причини порушення композиційного складу тіла спортсменів uk_UA
dc.type Article uk_UA


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись