dc.description.abstract |
Надвисокі вимоги професійної діяльності спортсменів в сучасних умовах призводять до виснаження як фізичних, так і психологічних сил організму. Високий рівень стресу супроводжується різними негативними факторами, а саме: хронічним недосипанням, порушенням режиму дня та відпочинку, характеру харчування та інтенсивності інформаційного навантаження, що може призвести до різних передпатологічних та патологічних станів. Одним із найголовніших чинників здоров’я людини є збалансоване харчування, яке базується на трьох основних принципах: баланс енергії, задоволення потреб в основних харчових речовинах і режим прийому їжі. Недотримання цих принципів призводить до порушення композиційного складу тіла спортсменів.
З’являється все більше доказів, що RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) або відносний енергетичний дефіцит у спорті являється розповсюдженою проблемою не тільки для жінок-спортсменок, але й для чоловіків-спортсменів.
У результаті проведеного дослідження композиційного складу тіла чоловіків-спортсменів було виявлено, що основною причиною низького відсотку жиру в організмі являється недотримання принципів раціонального харчування. Фактичне харчування суттєво відрізняється від рекомендованих норм споживання енергії та основних поживних речовин, причому індивідуальна енергетична цінність раціону та вищеназваних нутрієнтів коливалась в широких межах. Тривале підтримання такого раціону харчування може призвести до синдрому RED-S або відносному енергетичному дефіциту і спричинити виникнення різних передпатологічних та патологічних станів. Отримані дані свідчать, що спортсменам необхідно змінити спосіб життя, а саме, звернути увагу на корекцію раціону харчування. |
uk_UA |