Аннотации:
Гестаційний цукровий діабет (ГЦД) може виникнути у жінки під час вагітності через порушення гормонального фону. Актуальність дослідження ґрунтується на необхідності контролю рівня глюкози в крові за допомогою дієти та способу життя, оскільки першою лінією лікування ГЦД є дієтологічна терапія разом із контролем ваги та фізичною активністю. В роботі подано інформацію про покращення ефективності корекції гомеостазу глюкози у вагітних жінок з ГЦД, що включає: виявлення причин виникнення ГЦД, ведення щоденника, контроль рівня глюкози в крові з використанням глюкометру, розрахунок добової калорійності вагітної 3-го триместру та норми білків, жирів та вуглеводів. Дані розрахунки можуть бути прикладом для роботи з клієнтами з подібними порушеннями вуглеводневого обміну. Нами запропоновано використання показника «глікемічне навантаження», що враховує вагу спожитого продукту. Вияснилось, що ряд продуктів з високим глікемічним індексом, але з глікемічним навантаженням до 19 можна включати в раціон. Виявлено, що ряд продуктів сприяють гомеостазу глюкози. Зокрема, це продукти, багаті на кверцетин та вітамін С. Найбільш ефективною роботою щодо корекції гомеостазу глюкози у вагітних з ГЦД є індивідуальний підхід. Дані підходи до вирішення проблеми покращують стан здоров’я жінки та здоров’я дитини.
Описание:
Любчик, О. С. Корекція гомеостазу глюкози дієтологічними засобами при гестаційному діабеті / О. С. Любчик, С. В. Бабак // Вісник проблем біології і медицини. – 2024. – Вип. 2 (173). – C. 68-78. DOI: 10.29254/2077-4214-2024-2-173-68-78