Короткий опис(реферат):
Проблема полягає в тому, що при наявності концепції фізичної підготовки
залишаються невивченими питання, пов'язані з відсутністю нормативного підгрунтя, кількісних і якісних характеристик функціональних можливостей футболістів, які дозволяють сформувати спеціалізовану спрямованість фізичної підготовки, виробити критерії ефективності спортивного тренування. З цього питання у спеціальній літературі розгорнута дискусія щодо інформативності низки показників функціональних можливостей, серед яких і роль V02 max. концентрації лактату крові, інших показників аеробних і анаеробних можливостей у структурі функціонального забезпечення спеціальної витривалості футболістів.
Багато в чому наявні протиріччя пов'язані з тим, що уявлення про фізичну
підготовку на етапі спеціалізованої базової підготовки і, як наслідок, методичні
підходи до її вдосконалення останнім часом істотно змінилися. У першу чергу, це пов'язане з модифікацією структури загальної витривалості, збільшенням її
спрямованості на підвищення здатності до тривалого й ефективного виконання
роботи неспецифічного характеру, що позитивно впливає на процес становлення специфічних компонентів спортивної майстерності завдяки підвищенню адаптації до навантажень і наявності явища «переносу» тренованості з неспецифічних видів діяльності на специфічні.
Це диктує необхідність по-новому розглянути питання, пов'язані з реалізацією
контролю як функції керування тренувальним процесом на етапі спеціалізованої базової підготовки, у першу чергу, з визначенням нормативного підґрунтя функціонального забезпечення фізичної підготовленості і формуванням на цій підставі спеціалізованої спрямованості фізичної підготовки, критеріїв її ефективності і засобів реалізації.
Бібліографічний опис:
Банітараф, Г. Д.
Удосконалення фізичної підготовки футболістів 16-17 років на основі оцінки їх функціональних можливостей : автореф. дис. ... канд. наук з фіз. виховання та спорту : 24.00.01 / Гхаітх Джаббар Банітараф ; МОНУ, НУФВСУ. - Київ, 2017. - 20 с.
ББК 75.578
УДК 796.332.015-053.67
6601a ,