Психологічна підготовленість кваліфікованих фехтувальників - Буденко О. О. (НУФВСУ, 2022)
Питання психологічної підготовки спортсменів було, є і залишається актуальним тому, що саме психологічна підготовленість зараз визнається ключовою для покращення спортивних результатів. Досконала фізична та тактична підготовленість не є гарантією успішного результату, якщо спортсмен не може впоратися з нервовою напругою і, в результаті, не може показати свій найвищий рівень. На сучасному етапі розвитку спорту, більшість тренерів притримуються застарілого і зачасту хибного уявлення про необхідність високо якісної психологічної підготовки спортсмена, а також не усвідомлюють до кінця, що глибоке розуміння психології спорту може разюче змінити кінцевий результат виступів спортсмена. Такі погляди створюють не найсприятливіше середовище для максимального розвитку спортсмена, повного розкриття його потенціалу, а також створюють серйозні перешкоди на шляху до втілення поставлених цілей. Психологічна підготовка є спільною для багатьох видів спорту, але що справді відрізняє психологічну підготовку у єдиноборствах від інших видів спорту – це надмірна інтенсивність та стресовість навантажень, що зумовлюються короткими часовими проміжками роботи, в який треба виконати вивчені дії. Крім того, єдиноборства характеризуються набагато вищою інтенсивністю змагань, аніж тренувань, яку так само важко відтренувати або відобразити окремо, без змагальних ситуацій. Саме через це виникає така напруженість організму атлетів, бо відчувається відповідальність за результат. Вивченість даної теми наразі вкрай недостатня, адже психологічна готовність атлетів-фехтувальників до змагань обумовлена низкою факторів, які прямо чи опосередковано впливають на психічний стан спортсмена, що і створює проблематику вивчення даної теми. Об`єкт дослідження – навчально-тренувальний процес високо кваліфікованих фехтувальників. Предмет дослідження – психологічна готовність до змагань високо кваліфікованих фехтувальників. Мета дослідження – розробити й науково обґрунтувати методику формування психологічної готовності до змагань кваліфікованих фехтувальників. Відповідно до мети, проблеми дослідження, об`єкта та предмета сформульовано основні завдання наукового дослідження: 1. Вивчити стан розробленості проблеми формування психологічної готовності до змагань фехтувальників. 2. Відібрати методи дослідження психологічної готовності до змагань кваліфікованих фехтувальників. 3. Розробити методику формування психологічної готовності до змагань кваліфікованих фехтувальників. 4. Провести анкетування з метою визначення впливу розробленої методики формування психологічної готовності до змагань. Методи дослідження: - аналіз та узагальнення науково-методичних літературних джерел та джерел мережі інтернет; - методи психофізіологічної діагностики спортсменів; - соціологічні методи дослідження; - методи математичної статистики.
Буденко О. О. Психологічна підготовленість кваліфікованих фехтувальників: кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра: спец. 017 «Фізична культура і спорт», освітньою програмою «Система підготовки спортсменів у спортивних єдиноборствах» / Олександра Олексіївна Буденко. - Київ; НУФВСУ, 2022. - 61 с.
Keywords: психологічна підготовленість; кваліфіковані спортсмени; фехтування