Зміни хімічного складу плечових кістокщурів під впливом жовтого барвнику тартразину - Лук’янцева, Г. В.; Пастухова В. А.; Ковальчук О. І.; Дутчак У. М. (Світ медицини та біології, 2019)
Тривале введення статевозрілим білим щурам жовтого барвнику тартразину (Е102) в дозах 750 мг/кг і 1500 мг/кг супроводжується значним дозозалежним порушенням хімічного складу кісток, а саме – призводить до суттєвого зниження вмісту органічних та мінеральних речовин, підвищення кількості гідрофільних елементів з одночасною гіпергідратацією кісткової тканини. Комбіноване застосування разом з тартразином фармакологічного коректора антиоксидантної дії селенази достовірно посилювало мінералізацію досліджених кісток, призвело до зростання вмісту органічних і мінеральних речовин, знижених впливом Е102, а також знизило ступінь гіпергідратації кісток, спричинений збільшенням вмісту натрію і калію.
Зміни хімічного складу плечових кістокщурів під впливом жовтого барвнику тартразину / Г. В. Лук’янцева, В. А. Пастухова, О. І. Ковальчук, У. М. Дутчак // Світ медицини та біології. - 2019. - № 4 (70). - С. 203-208
Keywords: тартразин; харчова добавка; селеназа; кістки