Компетентнісний підхід фахівців фізичної підготовки до фізкультурно-спортивної реабілітації військовослужбовців - Сергій Васильович Трачук; Вікторія Вікторівна Хмара; Марія Степанівна Бричук; Валентина Василівна Єфанова; Ольга Світозарівна Холодова (OLYMPICUS, 2024)
У статі розглянуто особливості підготовки фахівців фізичної підготовки до роботи з військовослужбовцями, які мають обмежені можливості. В умовах бойових дій військовослужбовці Збройних Сил України часто стикаються з травмами, що вимагають спеціалізованої фізичної реабілітації та адаптивного фізичного виховання. Проблема підготовки кваліфікованих фахівців у цій сфері є надзвичайно актуальною, оскільки вона забезпечує не тільки фізичне, але й психологічне відновлення військовослужбовців. Метою дослідження є визначення специфічних аспектів підготовки фахівців фізичної підготовки до фізкультурно-спортивної реабілітації військовослужбовців. У роботі проаналізовано сучасні освітні стандарти, програми та методи підготовки фахівців. Визначено ключові психолого-педагогічні аспекти роботи з військовослужбовцями з обмеженими можливостями, що включають індивідуальний підхід, стимулювання позитивної самооцінки та розвиток фізичних і психологічних якостей. Методи дослідження включали аналіз літературних джерел та нормативних документів. Висновки роботи підкреслюють важливість створення комплексної системи підготовки, яка б враховувала всі аспекти реабілітації та адаптивного фізичного виховання, забезпечуючи соціальну і професійну інтеграцію військовослужбовців з обмеженими можливостями. У сучасних умовах бойових дій підготовка фахівців фізичної підготовки і спорту до роботи з військовослужбовцями, які мають обмежені можливості, є вкрай важливою. Це забезпечує ефективне фізичне та психологічне відновлення військових, сприяє їх соціальній і професійній інтеграції. Особлива увага повинна приділятися індивідуальному підходу до кожного військовослужбовця, враховуючи його специфічні потреби та можливості. Це передбачає розробку індивідуальних програм реабілітації та адаптивного фізичного виховання. Важливо забезпечити високий рівень професійної підготовки фахівців, включаючи розвиток їхніх компетенцій у сфері адаптивного фізичного виховання, зокрема знань про сучасні методи реабілітації та використання спеціалізованих технік і технологій. Необхідно постійно вдосконалювати освітні програми та стандарти, впроваджуючи нові методики та інноваційні підходи, які відповідатимуть сучасним вимогам і потребам військовослужбовців з обмеженими можливостями. Підготовка фахівців повинна базуватися на міждисциплінарному підході, що включає знання з педагогіки, психології, медицини та фізичної культури, що забезпечить комплексний підхід до реабілітації та підтримки військових. Перспективи подальших досліджень повинні зосередитися на розробці та вдосконаленні індивідуальних програм реабілітації для військовослужбовців з різними видами травм та обмежень.
Трачук С. В., Хмара В. В., Бричук М.С., Єфанова В. В, Холодова О. С. Компетентнісний підхід фахівців фізичної підготовки до фізкультурно-спортивної реабілітації військовослужбовців. 2024. № 3. С. 158–168.
Keywords: підготовка фахівців; фізична підготовка; адаптивне фізичне виховання; фізкультурно-спортивна реабілітація