Історія розвитку оздоровчого плавання в західних державах та Українї - Єременко Наталія; Соколов Максим (Сучасні тенденції та перспективи розвитку науки, освіти та технологій : збірник тез доповідей, 2023)
Наукові дослідження свідчать, що здоров'я людини більш ніж на 50% визначається умовами і способом життя, тобто більша частина залежить від правильної організації рухової активності. Рухова активність є безумовною складовою життя кожної людини. За оцінками експертів, очікувана тривалість життя українців приблизно на 8 років менша, ніж в середньому по країнах Європи, серед мотивів та інтересів молодих осіб заняття фізичною культурою посідають одне з останніх місць серед загальнокультурних інтересів. На думку багатьох авторів, на даний час виникає необхідність у підтримці та корекції показників стану здоров’я шляхом регулярних занять фізичними вправами і зокрема оздоровчим плаванням. Плавання, будучи одним з найдавніших і простих рухових навичок, в той же час є ефективним засобом тренування організму людини. У напруженому ритмі сучасного життя, коли всі прагнуть отримати оздоровчий ефект за найкоротший час, плавання виявляє свої суттєві переваги.
Єременко Н.П., Соколов М.В. Історія розвитку оздоровчого плавання в західних державах та України. Сучасні тенденції та перспективи розвитку науки, освіти та технологій: збірник тез доповідей Мжнародної науково-практичної конференції (Житомир, 10 квітня 2023 р.). Житомир: ЦФЕНД, 2023. С. 70-71.
Keywords: рухова активність; здоров'я; фізичний стан; мотивація; плавання; оздоровче плавання