Вплив мотивації досягнення успіху та уникнення невдач на властивості уваги кваліфікованих гандболісток - Федорчук С. В.; Петровська Т. В.; Хмельницька І. В.; Арнаутова Л. В.; Когут І. О.; Петрушевський Є. В. (Спортивна медицина, фізична терапія та ерготерапія, 2022)
Резюме. Мотивація досягнення вважається одним з основних чинників успішності змагальної діяльності, особливо у спорті вищих досягнень. Увага – це обов’язкова передумова успішності будь-якої свідомої діяльності людини, спортивної зокрема. Мета. Оцінювання властивостей уваги у кваліфікованих спортсменок-гандболісток з різним рівнем мотивації до досягнення успіху й уникнення невдач. Методи. Аналіз науково-методичної літератури, тестування. Результати. Обстежені спортсменки характеризувалися середнім рівнем довільної уваги, темпу психомоторної роботи, працездатності та стійкості до монотонної роботи. Мотивація досягнення успіху в обстежених гандболісток виражена значно сильніше, ніж до уникнення невдач. Виявлено наявність прямих зв’язків рівня мотивації уникнення невдач з показниками коректурної проби і відсутність зв’язків рівня мотивації досягнення успіху з показниками уваги: чим вищою була мотивація уникнення невдач, тим нижчий рівень уваги вони продемонстрували. Високий рівень захисту, мотивація на уникнення невдач сприяли зниженню уваги обстежених спортсменок, що саме і призводило до невдалого виконання тестових завдань на увагу. Виявлені взаємозв’язки рівня мотивації уникнення невдач з властивостями уваги кваліфікованих гандболісток можуть мати прогностичну цінність і використовуватися для оптимізації спортивного удосконалення в даному виді спорту.
The influence of motivation for achieving success and avoiding failure on the characteristics of attention in elite female handball players
Вплив мотивації досягнення успіху та уникнення невдач на властивості уваги кваліфікованих гандболісток / С. В. Федорчук, Т. В. Петровська, І. В. Хмельницька, Л. В. Арнаутова, І. О. Когут [та ін.] // Спортивна медицина, фізична терапія та ерготерапія. - 2023. - № 2. - С. 33-38.
Keywords: увага; мотивація до досягнення успіху й уникнення невдач; кваліфіковані спортсменки; гандбол