Вплив дієтичних стратегій на ризик формування інсулінорезистентності у осіб із різними генотипами - Гнатенко О. А. (НУФВСУ, 2026)
Інсулінорезистентність (ІР) становить дуже важливу проблему для охорони здоров’я, оскільки вона пов’язана з метаболічними розладами, такими як ожиріння, метаболічний синдром і, зокрема, цукровий діабет 2 типу (ЦД2). Отже, ІР визначається як зниження здатності периферичних клітин реагувати на інсулін, що призводить до зміни гомеостазу глюкози та, у довгостроковій перспективі, потенційно схиляє людей до хронічних ускладнень. З точки зору величини, було підраховано, що понад 10% дорослого населення світу демонструє певний ступінь ІР, причому ця цифра змінюється залежно від таких факторів, як етнічна приналежність, вік та індекс маси тіла. Враховуючи широту його клінічних наслідків і пов'язаний із цим вплив на здоров’я, проведення систематичного огляду, який збирає та аналізує останні дані щодо його поширеності, є пріоритетним.
Гнатенко О. А. Вплив дієтичних стратегій на ризик формування інсулінорезистентності у осіб із різними генотипами : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра: за спеціальністю 091 Біологія, освітньою програмою «Спортивна дієтологія» / О. А. Гнатенко. ─ Київ : НУФВСУ, 2026. ─ 60 с.
Keywords: інсулінорезистентність; дієтичні стратегії; метаболічний синдром; інсулін; різні генотипи