Спортивне життя в Університеті св. Володимира (ХІХ - поч. ХХ ст.) - Соколова Наталія; Попова Оксана (Часопис української історії, 2016)
Статтю присвячено становленню й розвитку спортивного життя в Університеті св. Володимира впродовж ХІХ – початку ХХ ст. Методологічну основу публікації склали історичний, порівняльний й діалектичний методи дослідження. Встановлено, що з моменту відкриття навчального закладу в 1834 р. студенти мали змогу факультативно відвідувати заняття з фехтування, танців й верхової їзди, які й склали систему фізичного виховання в університеті. Проте, відсутність грошей у студентів, спеціально розроблених навчальних програм і несприйняття суспільством даного предмету як необхідного для нормального фізичного розвитку молоді робили дисципліни спортивно-оздоровчого направлення не занадто популярними. Аналіз нормативно-правових актів доводить, що ситуація почала кардинально змінюватись наприкінці ХІХ ст., коли в навчальних закладах Російської імперії запроваджено як обов’язкову навчальну дисципліну гімнастику. Проте, в Університеті св. Володимира спорт залишався елітарним хобі для студентів. Лише за додаткову плату студенти продовжували відвідувати гуртки фехтування, верхової їзди й танців, що носили практичний характер. Ігрові та силові види спорту значного поширення серед студентів Університету св. Володимира не мали. З’ясовано, що на початку ХХ ст. з дозволу Міністерства Народної просвіти починає роботу спортивний гурток, де популяризувались такі види спорту як гімнастика, фехтування, легка й важка атлетика, боротьба, бокс. Поступово створювались команди з футболу й хокею. Для проведення тренувань, керівництвом гуртка орендувались приміщення київських спортивних товариств,також досягнуто домовленості з керівництвом університету про початок занять в Ботанічному саду. Паралельно, керівниками гуртка організовувались публічні лекції, що пропагандували здоровий спосіб життя серед населення, влаштовувались спортивні свята. Робота гуртка висвітлювалась на сторінках тогочасної київської преси «Краса та сила», «Спорт та ігри».
Соколова Н.,Попова О. Спортивне життя в університеті св. Володимира (ХІХ – поч. ХХ ст.) / Наталія Соколова, Оксана Попова; Київський національний університет ім. Тараса Шевченка // Часопис української історії. – 2016. – Вип. 33. – С.17 – 22.
Keywords: Університет св. Володимира; спорт; гурток; фехтування; верхова їзда; танці