Ерготерапія дітей періоду другого дитинства з порушеннями інтелектуального розвитку - Литвиненко В. А. (НУФВСУ, 2024)
Порушення інтелектуального розвитку у дітей є значним викликом не тільки для самих дітей, але й для їхніх сімей. Діти з ПІР можуть відчувати труднощі з адаптацією до звичайних життєвих умов, засвоєнням навчального матеріалу та розвитком навичок, які необхідні для повноцінного життя в суспільстві. У зв'язку з цим, пошук ефективних підходів до реабілітації та адаптації таких дітей є актуальним і важливим завданням сучасності. Ерготерапія в цьому контексті відіграє стратегічну роль, оскільки вона спрямована на підтримку та розвиток особистісних потенціалів дитини, виходячи з її індивідуальних потреб і можливостей. У рамках даного дослідження були розглянуті результати застосування ерготерапевтичних втручань з метою визначення їх ефективності для дітей з ПІР, що є надзвичайно важливим для подальшого вдосконалення процесу реабілітації з даним контингентом пацієнтів. Ерготерапія є важливим елементом у реабілітації дітей другого дитинства з ПІР. З огляду на потреби цієї групи осіб, вивчення та застосування ерготерапії набуває великого значення в контексті покращення якості їхнього життя. Роль ерготерапії полягає в сприянні адаптації дітей до повсякденного життя, розвитку навичок самообслуговування та соціальної інтеграції та уможливлення участі, що є важливими аспектами для їх подальшого розвитку.
Литвиненко В. А. Ерготерапія дітей періоду другого дитинства з порушеннями інтелектуального розвитку: кваліфікаційна робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра за спеціальністю: 227 – Фізична терапія освітньою програмою: «Ерготерапія» / В. А. Литвиненко. - Київ: НУФВСУ, 2024. - 68 с.
Keywords: ерготерапія; порушення інтелектуального розвитку; діти періоду другого дитинства