Засоби фізичної терапії в комплексному відновному лікуванні недоношених дітей першого року життя - Жук Н. П. (НУФВСУ, 2024)
Згідно з даними літератури, частота випадків передчасних пологів складає в середньому 10% та є вищою у країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Незважаючи на те, що розвиток технологій призвів до підвищення рівня виживання передчасно народжених дітей, рівень інвалідності серед недоношених дітей є серйозною проблемою: у 50% таких немовлят спостерігають затримку розвитку в моторній, когнітивній та поведінковій сферах. У недоношених дітей спостерігається підвищений ризик порушень координації, мови, соціального та емоційного розвитку, виконавчих функцій та розладів уваги. Ці порушення зазвичай є складними, різноманітними та негативно впливають на загальну якість життя дитини та її батьків/опікунів. Наукові дослідження підтверджують необхідність проведення так званого раннього втручання у недоношених дітей, що дозволяє використати переваги нейропластичності. Фізична терапія в програмах раннього втручання недоношених дітей на першому році може сприяти попередженню важкої інвалідності. Заходи фізичної терапії мають ґрунтуватися на принципах моторного навчання та бути сімейно-орієнтованими. Водночас, параметри ефективного дозування та інтенсивності втручань у передчасно народжених дітей першого року життя на сьогодні ще остаточно не визначені та потребують подальших досліджень.
Жук Н. П. Засоби фізичної терапії в комплексному відновному лікуванні недоношених дітей першого року життя: кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю: 227 - Фізична терапія, ерготерапія освітньою програмою: «Фізична терапія» / Н. П. Жук. - Київ: НУФВСУ, 2024. - 100 с.
Keywords: фізична терапія; передчасні пологи; недоношені діти; комплексне відновне лікування