Фактори, що визначають спрямованість процесу фізичної реабілітації чоловіків з остеохондрозом поперекового відділу хребта в стадії ремісії - Баннікова Римма; Кормільцев Володимир; Брушко Вікторія; Балаж Марія (Слобожанський науково-спортивний вісник, 2019)
Мета: визначити взаємозв'язки, що засновані на результатах клінічних, біомеханічних та функціональних даних для виявлення основних факторів, що впливають на характер і напрямок процесу фізичної реабілітації чоловіків з остеохондрозом поперекового відділу хребта в стадії ремісії. Матеріал і методи: у ході аналізу медичних карт (n=60) були використані дані чоловіків другого зрілого віку з діагнозом остеохондроз поперекового відділу хребта в стадії неповної і повної ремісії. Методи дослідження – аналіз спеціальної науково-методичної літератури; контент-аналіз медичних карт, результатів комп’ютерних томограм і рентгенограм; клінічні методи дослідження; педагогічні методи дослідження; медико-біологічні методи дослідження; комп’ютерна фотометрія; методи математичної статистики. Результати: у представників досліджуваного контингенту спостерігається рівень болю за ВАШ нижче середнього, а в періоди загострення захворювання цей показник знаходиться вище позначки в 50%. Після проведення тестування опорно-рухового апарату за методикою О. В. Василенко було отримано результат, що відповідає низькому рівню. Під час виконання проби Ромберга було помічено тенденцію зниження вертикальної стійкості, що може бути зумовлено збільшеними кутами біогеометричного профілю постави. Під час аналізу варіабельності серцевого ритму, показник амплітуди моди у обстежуваного контингенту становив 78,1±5,5 % (͞Х±S), що свідчить про переважання помірної симпатикотонії. Висновки: у ході факторного аналізу визначили чотири чинники, що впливають на характер і спрямованість реабілітаційних заходів та описують 77,33% загальної дисперсії. Визначено найбільш інформативні та значущі для даної категорії хворих показники, що характеризують кожний чинник.
Баннікова, Р. Фактори, що визначають спрямованість процесу фізичної реабілітації чоловіків з остеохондрозом поперекового відділу хребта в стадії ремісії / Римма Баннікова, Володимир Кормільцев, Вікторія Брушко, Марія Балаж // Слобожанський науково-спортивний вісник. ─ 2019. ─ № 1(69). ─ С. 43-47.
Keywords: фізична реабілітація; остеохондроз хребта; чоловіки