Психологічна стійкість як ключовий фактор досягнення успіху в кар’єрі футболістів - Бабенко Д. С.; Матвєєв С. Ф.; Міщенко О. В. (Молодь та олімпійський рух, 2025)
Спорт є однією з найбільш динамічних та впливових сфер сучасного суспільства, що поєднує в собі елементи культури, бізнесу, науки та технологій. Він вимагає від спортсменів надзвичайних фізичних та психологічних якостей, а також високого рівня професіоналізму та відданості. Професійний спорт не лише є джерелом розваг та натхнення для мільйонів уболівальників по всьому світу, але й сприяє розвитку економіки, соціальної інтеграції та формуванню національної ідентичності. Значущість психологічного забезпечення підготовки в спорті визначається багатокомпонентністю структури змагальної діяльності та колективним характером ігрових дій. Активна протидія суперника вимагає миттєвої зміни реалізації плану ігрових дій гравця або команди. Психологічна стійкість є одним із головних факторів, що визначають успіх у професійному футболі. У цьому виді спорту, де напруження, конкуренція та емоційний тиск досягають високого рівня, здатність гравця залишатися стійким і зосередженим відіграє вирішальну роль. Психологічна стійкість дозволяє футболістам контролювати свої емоції, швидко відновлюватися після невдач та адаптуватися до змін у грі, що є важливим для досягнення стабільних результатів.
Бабенко Д. Психологічна стійкість як ключовий фактор досягнення успіху в кар’єрі футболістів / Д. Бабенко, С. Матвєєв, О. Мельник // Молодь та олімпійський рух: Збірник тез доповідей XVІІІ Міжнародної конференції молодих вчених, 22 травня 2025 року [Електронний ресурс]. - К., 2025. - С. 93-94.
Keywords: психологічна стійкість; футболіст; кар`єра; стрес