Стан імунної резистентності організму людей із різною фізичною підготовкою - Гончаренко О. Ю.; Бєлікова М. В. (Фізіологічний журнал, 2020)
Вивчали зміни кількості та співвідношення різних підкласів Т-лімфоцитів у 25 спортсменівбаскетболістів (кваліфікація МС і МСМК, віком 28,2 ± 5,3 років) і 60 людей (віком 27,8 ± 5,1 років), які до участі в дослідженні не займались спортом і вели малорухливий спосіб життя. У всіх учасників вимірювали кількість різних підкласів Т-лімфоцитів. Забір крові проводили до початку дослідження та через 2 міс. У результаті запропонованого фізичного навантаження знайдено підвищення кількості Т-хелперів у крові обстежених, які протягом 2 міс тренувалися за авторською методикою силового фітнесу, а також покращення розрахункового показника – імунорегуляторного індексу. Запропонована методика силового фітнесу позитивно впливала на показники імунітету людей, які не займалися спортом раніше. Для цієї обширної категорії можна рекомендувати більш тривалий період безперервних спортивних занять
Гончаренко О. Ю. Стан імунної резистентності організму людей із різною фізичною підготовкою / О. Ю. Гончаренко, М. В. Бєлікова // Фізіологічний журнал. ─ 2020. ─ Т. 66, № 1. ─ С. 83–88.
Keywords: імунна резистентність; Т-лімфоцити; фізична активність; імунорегуляторний індекс