Сучасні проблеми кардіореабілітації в Україні - Костенко В. П.; Балаж М. С. (Молодь та олімпійський рух : збірник тез доповідей XII Міжнародної конференції молодих вчених, 2019)
Захворюваність і смертність від хвороб системи кровообігу (ХСК) становлять одну із основних проблем сучасної системи охорони здоров’я. Cеред усього населення України ХСК за поширеністю становлять 30,9 % усіх захворювань, серед дорослого населення віком від 18 років – 37,3 %, серед працездатного населення – 24,2%. На відміну від провідних країн світу, ХСК в Україні протягом останніх десятиліть продовжують зростати. Реабілітаційні заходи – невід'ємна частина стандартів лікування кардіологічних хворих. Кардіореабілітація після серцево-судинних подій належить до доказового класу І, згідно з рекомендаціями ESC, AHA, ACC. Однак, не зважаючи на це, в Україні абсолютна більшість кардіологічних пацієнтів не отримують переваг кардіореабілітації, що обумовлено рядом причин.
Костенко, В. П. Сучасні проблеми кардіореабілітації в Україні / В. П. Костенко, М. С. Балаж // Молодь та олімпійський рух : збірник тез доповідей XII Міжнародної конференції молодих вчених (Київ, 17 травня 2019 р.). – К., 2019. – С. 243-244. – [Електронний ресурс].
Keywords: система кровообігу; захворювання; кардіореабілітація; фізична реабілітація