Вплив харчових нітратів бурякового соку на параметри фізичної працездатності та функціонального стану тенісистів-аматорів - Еміралієва Д. М. (НУФВСУ, 2026)
Фізична працездатність і функціональний стан організму є інтегральними показниками ефективності адаптації до фізичних навантажень та визначають можливості реалізації рухової діяльності в умовах спортивної практики. Вони відображають сукупність морфо-функціональних, біохімічних і регуляторних механізмів, що забезпечують виконання м’язової роботи заданої інтенсивності та тривалості. У сучасному спорті, зокрема в ігрових видах, зростає інтерес до чинників, здатних оптимізувати зазначені параметри без порушення фізіологічних меж адаптації. Теніс характеризується інтермітуючим характером навантаження, поєднанням короткотривалих інтенсивних зусиль із періодами неповного відновлення, високими вимогами до функціонального стану серцево-судинної системи, ефективності м’язового кровотоку та швидкості відновних процесів. Для аматорів ці вимоги є особливо актуальними у зв’язку з нижчим рівнем довготривалої тренувальної адаптації, вищою варіабельністю фізіологічних реакцій і підвищеною чутливістю до зовнішніх регуляторних впливів, зокрема нутритивних.
Еміралієва Д. М. Вплив харчових нітратів бурякового соку на параметри фізичної працездатності та функціонального стану тенісистів-аматорів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра: за спеціальністю 091 Біологія, освітньою програмою «Спортивна дієтологія» / Д. М. Еміралієва. ─ Київ : НУФВСУ, 2026. ─ 60 с.
Keywords: теніс; фізична працездатність; функціональний стан; харчові нітрати