Кіберспорт як інструмент реабілітації для військовослужбовців: подолання стресу та стрес-асоційованих станів - Яковенко О. О.; Шинкарук О. А.; Бишевець Н. Г.; Строганов С. В. (Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, 2024)
Досліджено можливості кіберспорту як засобу подолання стресу та поліпшення психологічного стану. Проаналізовано механізми, за допомогою яких відеоігри та кіберспортивні активності сприяють зниженню рівня тривожності, підвищенню емоційної стабільності та розвитку стресостійкості. Кіберспорт розглядається як інструмент релаксації та когнітивної стимуляції, що допомагає в ефективному керуванні стресом через відволікання уваги та залучення до ігрових завдань. Особлива увага приділяється ролі соціальної взаємодії у командних іграх, яка сприяє розвитку почуття підтримки та соціальної інтеграції. Висвітлено практичні аспекти застосування кіберспорту в програмах реабілітації та управління стресом. Розглянуто потенціал кіберспорту як інноваційного засобу реабілітації військовослужбовців, які зазнали стресу та стрес-асоційованих розладів. Проаналізовано взаємозв’язок між ігровою діяльністю та психологічною адаптацією, а також обґрунтовано ефективність кіберспорту для подолання наслідків бойового стресу. Кіберспорт запропоновано як спосіб психологічної підтримки, що сприяє соціальній інтеграції та покращенню емоційного стану ветеранів, зменшуючи рівень тривоги, депресії та ПТСР.
Кіберспорт як інструмент реабілітації для військовослужбовців: подолання стресу та стрес-асоційованих станів / О. О. Яковенко, О. А. Шинкарук, Н. Г. Бишевець, С. В.Строганов // Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. Вип. 12(185). ─ К. 2024. ─ С. 207-212.
Keywords: комп’ютерні ігри; реабілітація військовослужбовців; ветерани війни; стрес; стрес