Особливості використання техніко-тактичних дій у змагальній діяльності волейболістами високого класу - Шльонська О. Л.; Хамуді Мунтадр Федель Кадхам (Вісник Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, 2017)
Мета роботи – визначити структуру техніко-тактичної підготовки волейболістів різного амплуа. Методи дослідження: аналіз даних спеціальної науково-методичної літератури, аналіз змагальної діяльності волейболістів високого класу, методи математичної статистики. Результати: встановлено, що найбільшу ефективність зв’язуючі гравці у змагальній діяльності виконують передачу м’яча – 36,5%; гравці першого темпу нападу – нападаючі удари – 24,7%; "догравальні" – захисні дії – 25%; "діагональні" – нападаючі удари – 20,4%; "ліберо" – захисні дії – 34,2%. Висновки: доведено, що гравці різного амплуа у волейболі виконують різні спеціалізовані функції, які визначають їх ігрову спеціалізацію.
Шльонська О. Л. Хамуді Мунтадр Федель КадхамОсобливості використання техніко-тактичних дій у змагальній діяльності волейболістами високого класу / О. Л. Шльонська, Хамуді Мунтадр Федель Кадхам // Вісник ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка. - Чернигів, 2017. - № 2 (147). - С. 267-271.
Keywords: техніка; тактика; показник; обсяг; ефективність; діяльність