Психологічна підготовка гравців та структура діяльності спортивного психолога в кіберспорті - Шинкарук Оксана; Скалозуб Андрій; Юхно Юрій; Шевцова Альона (Теорія і методика фізичного виховання і спорту, 2023)
Структура підготовки гравців у кіберспорті складна, відповідає особливостям дисципліни, механіки гри, системі змагань тощо. Одним з важливих напрямів, з яким пов’язують успішність кіберспортивних команд на світовій арені, це психологічна підготовка та робота психолога в команді. Значущість психологічної підготовки та психолога підвищується із зростанням результативності гравців і команди в кіберспортивних дисциплінах. Мета. Обґрунтувати структуру діяльності психологав кіберспорті з урахуванням особливостей підготовки гравців різних кіберспортивних дисциплін. Доведено, що психологічна підготовка в кіберспортивних дисциплінах спрямована на забезпечення вмінь гравця управляти своїм психофункціональним станом під впливом різноманітних чинників, що лімітують результативність у грі, формування особистості спортсмена і міжособистісних відносин, розвиток інтелекту, психологічних функцій і психомоторних якостей. Обґрунтовано професійно важливі якості психолога: особистісні риси і якості; соціально-когнітивні і комунікативні уміння; уміння рефлексувати; психофізичні властивості та психічні якості, що характеризують нервову систему; акторські, творчі та організаторські здібності. Визначено значущість якостей психолога в роботі з кіберспортивними командами: високий інтелект; теоретична підготовка і досвід практичної роботи; поведінкова гнучкість; комунікабельність і здатність встановлювати довірчі відносини; особистий досвід спортсмена; почуття гумору; здатність до співпереживання, емпатичність; терпимість і витримка; залученість у роботу.
Психологічна підготовки гравців та структура діяльності спортивного психолога в кіберспорті / Оксана Шинкарук, Андрій Скалозуб, Юрій Юхно, Альона Шевцова // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. ─ 2023. ─ № 1. ─ С. 84–90.
Keywords: кіберспорт; психологічна підготовка; тренувальний процес; спортивна команда