Формування цінностей здорового способу життя у студентської молоді засобами фізичного виховання - Бичок К. (НУФВСУ, 2024)
Бичок К. Формування цінностей здорового способу життя у студентської молоді засобами фізичного виховання: кваліфікаційна робота на здобуття ступеня магістра за спеціальністю 017 Фізична культура і спорт, освітньою програмою «Фізичне виховання» / Констянтин Бичок. – Київ: НУФВСУ, 2024. – 63 с.
Сучасна молодь в Україні та Європі зіштовхується зі значними викликами для свого здоров'я. Зниження фізичної активності, поширення шкідливих звичок та вплив стресових факторів, таких як пандемії та війни, призвели до погіршення демографічної ситуації та зростання захворюваності. Для подолання цих проблем необхідно переосмислити підхід до фізичного виховання, особливо у вищих навчальних закладах. Сучасна освіта вимагає від молоді не лише теоретичних знань, а й практичних навичок, у тому числі збереження власного здоров'я. Формування здорового способу життя серед студентської молоді має бути комплексним процесом, який включає: • Створення сприятливого середовища: обладнання спортивних залів, організацію спортивних секцій та гуртків, пропаганду здорового харчування. • Розробку інноваційних програм фізичного виховання: використання сучасних технологій, інтерактивних методів навчання, залучення студентів до розробки навчальних планів. • Співпрацю з науковцями та медиками: проведення досліджень, спрямованих на виявлення факторів ризику для здоров'я молоді та розробку ефективних профілактичних заходів. • Залучення студентів до прийняття рішень: створення студентських рад з питань здоров'я, які б брали участь у розробці та реалізації програм зі здорового способу життя. Інвестування в здоров'я молоді сьогодні – це інвестиція в майбутнє нації. Здорове покоління – це запорука успішного розвитку країни." Ситуація особливо погіршилася останніми роками через пандемію коронавірусу, яка почалася у 2019 році, та сучасні воєнні реалії, пов'язані з широкомасштабним вторгненням росії в Україну 24 лютого 2022 року. Сучасна вища освіта в Україні потребує підготовки висококваліфікованих педагогів, здатних до творчого мислення та використання сучасних технологій. Це вимога часу, обумовлена глобалізацією та розвитком інформаційних технологій. У Концепції розвитку системи громадського здоров’я в Україні (2016) наголошується: «Серед об’єктивних причин різкого зниження рівня здоров’я – глибока соціально-економічна криза, екологічні проблеми, слабка матеріально-технічна база і недосконала структура системи охорони здоров’я в нашій країні тощо. Важливе місце серед цих причин є відсутність у багатьох людей пріоритету чинника збереження й зміцнення здоров’я». В даному контексті основні аспекти проблеми формування здорового способу життя (ЗСЖ) у молоді обумовлені комплексним підходом до забезпечення оптимальних умов для навчання, праці, дозвілля, побуту, харчування, особистої гігієни, рухової активності, загартування та усунення шкідливих звичок. Це забезпечує формування здорового організму та збереження здоров'я у студентів (Кенсицька І., 2016, 2017).
Keywords: цінності здорового способу життя; здоровий спосіб життя; студентська молодь; засоби фізичного виховання