Прояв нейродинамічних функцій та вегетативної регуляції ритму серця у передстартових реакціях спортсменів високого класу - Коробейніков Г. В.; Коробейнікова Л. Г.; Міщенко В. С.; Ричок Т. М. (Український журнал медицини, біології та спорту, 2015)
Виявлено, що реакції нейродинамічних функцій в умовах дії екстремальних психоемоційних чинників змагальної діяльності мають прояв у зростанні збудження та станом стомлення у нервовій системі. Виявлена динаміка показників вегетативної регуляції ритму серця вказує на переважання дії вищих вегетативних центрів на серцево-судинний підкорковий центр з переходом на нейрогуморальний та метаболічний рівень регуляції ритму серця у спортсменів високого класу. Одночасне зростання амплітуди надвисокочастотного діапазону спектру коливань кардіоінтервалів вказує на наявність зв’язку психо-емоційного напруженням із рівнем активності надсегментарних ерготропних структур та енергодефіцитних станів.
Коробейніков Г. В. Прояв нейродинамічних функцій та вегетативної регуляції ритму серця у передстартових реакціях спортсменів високого класу / Г. В. Коробейніков, Л. Г. Коробейнікова, В. С. Міщенко, Т. М. Ричок. – Український журнал медицини, біології та спорту, 2015. – № 1 (1). – С. 241–245.
Keywords: спортсмени високого класу, нейродинамічні функції, передзмагальний та змагальний стан, вегетативна регуляція ритму серця