Причини результативності у легкоатлетичному метанні молота: результати виступів, структурні підрозділи підготовки молотобійців, перспективи подальшого розвитку - Бобровник В. І.; Ткаченко М. Л.; Данилюк Д. С. (Вид-во УДУ імені Михайла Драгоманова, 2023)
Україна славилася визначними тренерами з метання молота, які підготували олімпійських чемпіонів, рекордсменів світу, переможців світових та Європейських легкоатлетичних форумів. Складна за структурою система цілеспрямованих рухів – це метання молота у легкій атлетиці. В даний час більшість висококласних спортсменів метають молот з чотирьох поворотів. Зниження спортивних результатів у цьому виді легкої атлетики, на наш погляд, полягає у недотриманні тренерами послідовності розвитку необхідних фізичних здібностей та технічної майстерності на певних етапах багаторічної підготовки. Однією з причин цієї проблеми є відхід протягом останніх десятиліть від напрацьованої системи підготовки «метальних шкіл». Результати виступів у метанні молота українських спортсменів з різних регіонів України останніми роками дають підстави вважати, що починається нова епоха у відродженні «метальних шкіл». Відродження результативності у жінок у метанні молота можна розглядати, на наш погляд, акцентуючи увагу в системі підготовки, як на особливості жіночого організму, так і пов'язані з ними методології формування спрямованості розвитку та вдосконалення основних його систем.
Бобровник В. І., Ткаченко М. Л., Данилюк Д. С. Причини результативності у легкоатлетичному метанні молота: результати виступів, структурні підрозділи підготовки молотобійців, перспективи подальшого розвитку / В. І. Бобровник, М. Л. Ткаченко, Д. С. Данилюк // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15 : Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) : зб. наук. праць. - Київ : Вид-во УДУ імені Михайла Драгоманова, 2023. - Вип. 6 (166). - С. 20-24.
Keywords: система підготовки; технічна майстерність; метання молота; школи підготовки