Determination of the Influence Mechanisms of Succinic Acid-Based Drug on Improving the State of Erythrocyte Link of Oxygen Transport During Aerobic Physical Loads - Гуніна Л.; Атаман Ю.; Бєленічев І.; Головащенко Р.; Войтенко В.; Безугла В. (Eastern Ukrainian Medical Journal, 2022)
Напружена аеробна робота, що притаманна циклічним видам спорту, потребує адекватного забезпечення киснем працюючих м’язів спортсменів. Одним з шляхів поліпшення кисень-транспортної функції крові є оптимізація структурно-функціонального стану еритроцитів, наприклад, шляхом застосування бурштинової кислоти у вигляді препарату «Aрмадін лонг». Цей фармакологічний засіб широко розповсюджений в клінічній практиці для лікування гіпоксичних та ішемічних станів, а щодо його застосування для покращeння стану еритроцитарної ланки крові у спортсменів відомо дуже мало, що й обумовило актуальність даного дослідження.Основною метою дослідженнябуло формування оцінки доцільності та ефективності використання препарату «Aрмадін лонг»для покращення стану еритроцитарної ланки кисень-транспортної системи крові за фізичних навантажень аеробного характеру.
Визначення механізмів впливу засобу на основі бурштинової кислоти на покращення стану еритроцитарної ланки транспорту кисню за аеробних фізичних навантажень
Determination of the Influence Mechanisms of Succinic Acid-Based Drug on Improving the State of Erythrocyte Link of Oxygen Transport During Aerobic Physical Loads / L. Gunina, Yu. Ataman, I. Belenichev, R. Golovashchenko, V. Voitenko, V. Bezugla // Eastern Ukrainian Medical Journal. ─ 2022. ─ № 10(3). ─ С. 247-258.
Keywords: навантаження аеробні; бурштинова кислота; мембрана еритроцитів; перекисне окиснення ліпідів; кисень-транспортна функція крові