Характерні особливості структури змагальної діяльності кваліфікованих баскетболістів у 3х3 - Богданович Д. О.; Шутова С. Є. (Sport Science Spectrum, 2025)
У статті розглядаються характерні особливості структури змагальної діяльності в баскетболі 3х3 порівняно із класичним баскетболом 5х5 і обґрунтовується важливість побудови спеціалізованої підготовки кваліфікованих спортсменів для участі в них. Проаналізовані історичні передумови становлення та розвитку баскетболу 3х3 у світі, а також розглянуто сучасну систему спортивних змагань висококваліфікованих спортсменів в ігровому сезоні. Мета дослідження. Визначити специфічні умови ведення змагальної діяльності спортсменів у баскетболі у 3х3 й обґрунтувати значущість спеціалізованої фізичної підготовки до головних змагань року. Методи. Аналіз науково-методичної літератури та даних Всесвітньої мережі Internet, опитування, контент-аналіз документів, аналіз змагальної діяльності, аналіз і узагальнення. Було проаналізовано змагальну діяльність чоловічих національних збірних команд на чемпіонатах світу (2022–2023 рр.) та Олімпійських іграх 2024 року (Париж) з баскетболу 3х3 і 5х5. Результати. Ключовими відмінностями структури 3х3 є більш висока динаміка змагальної діяльності через відсутність транзиційних фаз переходу від нападу та захисту та менша тривалість зупинок у грі. Більш висока «щільність» ігрових дій спортсменів у баскетболі 3х3 обумовлює суттєві відмінності в реалізації базових техніко-тактичних дій у матчі між двома різновидами баскетболу. Середній час ігрового відрізку в баскетболі 5х5 перебуває в діапазоні від 35 с до 1 хв, а в баскетболі 3х3 ця тривалість майже втричі є меншою, у середньому 5–10 с після розіграшу м’яча. Майже 70% пауз у баскетболі 3х3 тривають від 10 до 20 с, а в баскетболі 5х5 спостерігається значно більша кількість тривалих зупинок у грі (понад 50 с). Баскетболісти у 3х3 виконують більшу кількість ближніх кидків, які майже вдвічі перевершують аналогічні кидкові параметри команд у класичному баскетболі за хвилину ігрового часу (0,843 ± 0,122 проти 0,495 ± 0,068, p < 0,001). Також вони мають кращий відсоток (p < 0,001) реалізації ближніх кидків (61,5 ± 7,21 проти 53,43 ± 5,56%). За реалізацією дальніх кидків (%) баскетбольні команди високого класу у 3х3 поступаються командам з класичного баскетболу 5х5 (p < 0,05). Висновки. Баскетбол 3х3 має специфічну структуру змагальної діяльності порівняно з класичною грою. Гравці здійснюють значно більшу кількість різноманітних переміщень і змін напряму рухів за хвилину ігрового часу, мають меншу тривалість відпочинку в паузах гри, здійснюють більшу кількість стрибків і кидків у кошик в матчі, які є наслідком меншої кількості відведеного часу (вдвічі) на організацію атакувальних дій та відсутності транзиційних фаз переходу від нападу до захисту. Успішний виступ команди на міжнародних змаганнях у 3х3 багато в чому залежатиме від формування інтегрального стану спеціальної підготовленості спортсменів, удосконалення ключових компонентів технічної, тактичної, фізичної, функціональної, психологічної та інших сторін підготовленості в їх органічному системному взаємозв’язку для максимального прояву наявного ігрового потенціалу.
Characteristic features of the structure of competitive activity of qualified basketball players in 3x3
Богданович Д., Шутова С. Характерні особливості структури змагальної діяльності кваліфікованих баскетболістів у 3х3. Sport Science Spectrum. 2025; 3: 10–16. DOI: https://doi.org/10.32782/spectrum/2025-3-2
Keywords: баскетбол 3х3; баскетбол 5х5; кваліфіковані спортсмени; спортивна підготовка; змагальна діяльність; техніко-тактичні дії; спеціальна підготовленість