Швидкісна характеристика структури руху системи “спортсмен-штанга” у важкоатлетів різної статі - Олешко В. Г.; Антонюк О. В. (Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, 2010)
Визначені швидкісні характеристики структури руху штанги під час виконання змагальних вправ важкоатлетами високої кваліфікації різної статі. У дослідженнях використано дані виконання вправ 235 найсильнішими важкоатлетами світу. Виділено три найбільш інформативних параметрів руху штанги. Методи дослідження - відеокомп’ютерний аналіз, математична статистика. Встановлена залежність даних параметрів від розмірів і маси тіла спортсмена та їхньої статі. У всіх спортсменів з підвищенням вагової категорії спостерігається поступове зростання вертикальної швидкості руху штанги тільки у ривку в фазі попереднього розгону.
Олешко В. Г., Антонюк О. В. Швидкісна характеристика структури руху системи “спортсмен-штанга” у важкоатлетів різної статі / В. Г. Олешко, О. В. Антонюк // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. - 2010. - № 1. - С. 95-99.
Keywords: важкоатлет; стать; категорія; вправи; швидкість; сила; потужність