Регуляція пози кваліфікованих спортсменів у різних умовах статодинамічної стійкості тіла - Литвиненко Ю. В. (НУФВСУ, 2019)
У дисертаційній роботі розглянуто проблему управління рухами в спорті у різних умовах статодинамічної стійкості як важливої складової технічної підготовки. Представлена узагальнююча характеристика і вивчена специфіка реалізації програмованих спортивних рухів в різних умовах статодинамічної стійкості тіла спортсмена і системи тіл. Запропоновано концепцію технічної підготовки, яка полягає у ефективному управлінні рухами спортсменів в процесі тренувальної та змагальної діяльності в складнокоординаційних видах спорту, що здійснюється на основі вивчених раціональних механізмів, які забезпечують регуляцію пози в складних умовах статодинамічної стійкості тіла і системи тіл, шляхом розробки і впровадження в тренувальний процес практичної методології як вчення про полідисциплінарне формування знань, умінь і навичок реалізації біомеханічно доцільних рухів в програмі рухових дій спортсменів. Розроблено алгоритми програмування структурних компонентів практичної методології полідисциплінарного формування ефективних знань, рухових умінь і навичок, розвитку і вдосконалення регуляції пози при статодинамічній стійкості спортсменів в умовах водно-повітряного середовища, рухомої опори та взаємодії тіл, які показали свою ефективність.
Литвиненко Ю. В. Регуляція пози кваліфікованих спортсменів у різних умовах статодинамічної стійкості тіла: автореф. дис. ... д-ра наук з фізичного виховання та спорту: 24.00.01 / Ю. В. Литвиненко. - Київ: НУФВСУ, 2019.
Keywords: регуляція пози; статодинамічна стійкість тіла; складнокоординаційні види спорту